VVD Goirle zegt nee tegen ja-ja sticker

Weet u nog hoe het zit: nee-nee sticker, nee-ja sticker, ja-ja sticker?

Bij de nee-nee sticker krijgt u geen ongeadresseerde reclame en/of huisaan-huisbladen meer in de bus. Bij de nee-ja sticker leest u wel graag de huis-aan-huisbladen en krijgt u die dus netjes in de bus, maar geen reclame meer. Een systeem dat prima werkt, maar er zijn nu ook gemeentes die de ja-ja sticker invoeren. Dat wil zeggen dat er geen ongeadresseerde reclame en geen huis-aan-huisbladen meer bij u in de bus komen. Wilt u dat nog wel, dan moet u op uw brievenbus een ja-ja sticker plakken.

En daar is de VVD Goirle geen voorstander van. De reclamefolders zijn een legitieme mogelijkheid van het midden- en kleinbedrijf om zich bij u, de consument, bekend te maken en dat mag niet worden gedwarsboomd. Het is voor hen een buitengewoon effectief marketinginstrument en consumenten kunnen zien waar wat in de aanbieding is en daar hun voordeel mee doen.

Retailers geven aan dat de ja-ja sticker tot veel omzetschade zal leiden. Voor velen is het al moeilijk het hoofd boven water te houden en door de ja-ja sticker zal dit alleen maar moeilijker worden.

De folder, maar óók de huis-aan-huisbladen waarvoor steeds vaker gerecycled papier wordt gebruikt, zijn voor hen van levensbelang. De vraag is: valt ook het huis-aan-huisblad onder de ja-ja sticker?

De VVD Goirle vindt het belangrijk dat iedereen op de hoogte blijf van wat er speelt in onze gemeente. Afgegeven vergunningen worden gepubliceerd, net als sportuitslagen, bijeenkomsten voor ouderen, en de winkeliers proberen de lezer te verleiden met mooie aanbiedingen. Een middel van sociale cohesie én een belangrijk advertentiekanaal voor ondernemers.

Bedrijven en journalisten hebben ruimte nodig om hun boodschap uit te dragen en de ja-ja sticker beperkt hun communicatiemiddelen.

Voor de huis-aan-huisbladen zijn er met de ja-ja sticker verschillende varianten mogelijk. Zo kan men ervoor kiezen dat er geen advertenties in mogen staan. Dat daarmee het verdienmodel en daarmee ook het voortbestaan van deze bladen in het geding komt, maakt de gemeenten die de ja-ja sticker invoeren niet uit en ook niet dat van de grafimedia bedrijven. Mogen er wel advertenties in staan dan zullen meer bedrijven daar gebruik van gaan maken, met het gevolg dat de bladen dikker worden.

En dat is nu juist niet wat men met de ja-ja sticker wil bereiken, want die is juist bedoeld om de hoeveelheid papier te beperken.

Belangrijke vraag op dit moment is of het invoeren van de ja-ja sticker wel is toegestaan. KVGO en MailDB zijn in cassatie gegaan tegen de uitspraak in de procedure betreffende het zgn. opt-in systeem ofwel de jaja sticker. Volgens hen staan zowel het nationale als het Europese recht een legale invoering van dit systeem in de weg. Het eindoordeel is alles bepalend voor de invoering van de ja-ja sticker.

Als de raadsheren van de Hoge Raad beslissen dat de ja-ja sticker is toegestaan dan zal de VVD Goirle zich verzetten tegen invoering daarvan in onze gemeente.

Ook wil de VVD Goirle eerst de resultaten afwachten van het onderzoek dat de VNG op dit moment doet naar een eventueel landelijk model. Ook het MKB pleit hiervoor en dan ook voor een model waarmee niet alleen gemeentes maar ook de ondernemers uit de voeten kunnen. 


Trix Vissers-van Herpen

Raadslid VVD Goirle