Kalverstraat-Tilburgse weg: The sky is the limit?

Al jaren wordt er gediscussieerd over de invulling van het perceel op de hoek Kalverstraat - Tilburgseweg. Een mooi stukje groen in het hartje van Goirle, maar het is natuurlijk wel altijd de bedoeling geweest dat daar iets gebouwd moet gaan worden. Het is een te duur stukje grond om alleen maar als tuin te dienen en de vraag naar woningen in het centrum is groot.

Een aantal partijen willen dat daar zo snel mogelijk “de schop de grond in gaat”. Het maakt ze eigenlijk niet zoveel uit wat daar gebouwd wordt “als er maar gebouwd wordt”, aldus deze partijen.

De VVD vindt dit onverstandig. Wij willen ook dat daar gebouwd wordt, maar ons maakt het wel iets uit wat daar komt. Die hoek staat voor de entree van ons winkelcentrum en er moet goed nagedacht worden over de invulling daarvan. Een pièce de résistance, een gebouw met karakter en uitstraling en dat vooral ook past bij het dorpse karakter van Goirle. 

Er ligt nu een plan (amendement dat goedgekeurd is door een meerderheid van de raad) dat het mogelijk maakt om op die hoek een gebouw van 6 verdiepingen te realiseren. Meer dan 5 verdiepingen heeft absoluut niet de voorkeur van de VVD en vandaar dat wij tegen dit amendement gestemd hebben. Ga eens op het Kloosterplein staan met je gezicht naar het appartementencomplex daar. Stel je dan voor dat dat gebouw (maar dan niet zo lelijk) keer twee op de hoek Kalverstraat -Tilburgseweg komt. Dat moet je volgens ons niet willen en het vreemde aan dit verhaal is dat de partijen die nu vóór dit amendement hebben gestemd, dat in het verleden ook niet wilden.

Hoogbouw past nu eenmaal niet bij een dorps karakter en bovendien, waar parkeren we al die auto’s dan? Uitbreiding van de ondergrondse parkeergarage is simpelweg niet te betalen en dus zal de parkeeroplossing op dat stukje grond gevonden moeten worden.

Overigens is het ook vreemd dat die partijen in de raad de mond vol hebben van de zogenaamde omgevingsdialoog, maar die dialoog in dit geval voor het gemak maar even hebben overgeslagen. De VVD daarentegen is wel benieuwd naar de mening van de direct omwonenden zelf. Wat vinden de bewoners van de Kalverstraat en de Hovel van het idee dat er partijen zijn die een klein WTC in hun tuintje willen laten bouwen. En hoe denken de ondernemers aan de Tilburgseweg en de Hovel over de invulling van de plint? Overigens zou wat de VVD betreft die plint ideaal zijn voor bijvoorbeeld commerciële of medische dienstverlening, de vraag is wel of dit ook betaalbaar is.

VVD, omdat Goirle een leefbaar dorp moet blijven!