De liberale beginselen

Natuurlijk blijven de liberale beginselen voor de VVD altijd de basis van ons beleid. De VVD wil mogelijkheden scheppen voor de individuele inwoner, vanuit een positieve levenshouding, waarbij keuzevrijheid, eigen verantwoordelijkheid en respect centraal staan. Mensen moeten zich als individu kunnen ontwikkelen, maar ook in maatschappelijk verband. De VVD gaat uit van de eigen kracht van mensen. Het individu is het meest gediend bij een niet betuttelende overheid, een overheid die niet bovenmatig regelt en vastlegt. Wet- en regelgeving die burgers en bedrijven onnodig in hun vrijheid beperken zal de VVD tegengaan. Een voorwaarde om tot ontwikkeling te komen is goed onderwijs. De VVD staat voor het recht op onderwijs en educatie van hoge kwaliteit in elke levensfase. De mogelijkheden tot ontwikkeling bepalen het welzijn van de burger.

Vrijheid

Vrijheid is voor de mens een levensnoodzaak. Vrijheid komt iedereen in onze samenleving toe. Ieder mens is uniek en moet zich in de grootst mogelijke vrijheid kunnen ontplooien. Maar er moet zorgvuldig met vrijheid worden omgegaan. Bij het gebruiken van die vrijheid moet de mens zich verantwoordelijk weten voor zijn medemensen; de vrijheid van de één mag de vrijheid van de ander dus niet belemmeren.

Verantwoordelijkheid

Je bent verantwoordelijk voor je eigen daden, en moet zelf de gevolgen van deze daden dragen. De VVD vindt dat de overheid inwoners moet stimuleren om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Wij staan dan ook geen overheid voor, die alles regelt voor haar inwoners.

Verdraagzaamheid

Respect voor de ander betekent ook de bereidheid om minderheden binnen onze gemeenschap te accepteren en waar nodig te begeleiden. De grenzen van de liberale tolerantie liggen daar waar vrijheid, verdraagzaamheid of democratie in gevaar komen. De VVD vindt dat de gemeente uitingen van onverdraagzaamheid met kracht moet bestrijden.

Sociale rechtvaardigheid

Bevorderen van welzijn houdt in dat inwoners – individueel of als groep – die niet in eigen levensbehoefte kunnen voorzien, geholpen worden als dat nodig is. Mensen in achterstandssituaties kunnen rekenen op steun van de VVD. Met ‘maatwerk’ is die achterstand terug te dringen. Zolang als het nodig is: niet korter maar ook niet langer. Juist op gemeentelijk niveau is het mogelijk om op die manier gelijke kansen – met respect voor ieders persoonlijkheid – te bevorderen. Alle inwoners van de gemeente Goirle moeten zonder uitzondering volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen en daarbij worden betrokken. Liberaal beleid is verantwoord sociaal beleid gebaseerd op het nemen van eigen verantwoordelijkheid, met een vangnet voor degenen die hiertoe niet (voldoende) in staat zijn.

Gelijkwaardigheid

De VVD staat voor een democratische transparante gemeente waar mensen de ruimte krijgen, inwoners gelijke rechten hebben en grondrechten worden gewaarborgd. De gelijkwaardigheid van de burgers is voor de gemeente een grondbeginsel. De VVD heeft oog voor de zwakkeren in de samenleving. Vanuit een gezonde markteconomie betekent dit dat iedereen die daartoe in staat is werkt om te voorzien in zijn onderhoud. Werk gaat voor inkomen.