Omgeving

We wonen allemaal graag in een dorp waar we ons thuis voelen. Een dorp dat groen, schoon en veilig is. Waar buren met elkaar een bijdrage leveren aan het onderhoud van de straat, maar ook het schoonhouden van de eigen tuin, balkon en straat. De gemeente stimuleert dat de dorpen en buurten schoon blijven. Als we gezamenlijk deze inspanning leveren kunnen we mogelijk besparen op de afvalstoffenheffing.

De natuur is belangrijk en verdient bescherming. Maar we realiseren ons dat ruimte schaars is. Daarom blijven we kritisch kijken naar wat een haalbaar en realistisch natuurbeleid is, met een juiste balans tussen wonen, ondernemen en recreatie.  

We willen meer groene plekken met bomen en planten in ons dorp, hoe klein dan ook. Een stenen omgeving is al snel opgefleurd met een struik of plantenbak. Zo zorgen we voor een omgeving die klimaatbestendiger en koeler is.

We willen dat verloedering zoals hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast wordt aangepakt en vernielingen snel worden hersteld. In de afgelopen jaren zijn op diverse plekken afvalbakken (voor o.a. hondenpoep) weggehaald. Deze moeten worden teruggeplaatst.

Het is oneerlijk dat een klein huishouden evenveel afvalstoffenheffing betaalt als een groot huishouden. Daarom passen we deze heffing aan op het aantal personen per huishouden.

We willen een goed werkend en betaalbaar riool. We vinden het normaal dat iedereen die hiervan gebruik maakt bijdraagt aan de kosten. Of je nu een huis huurt of een huis bezit. De rioolheffing mag niet meer kosten dan wat nodig is.

Bij het aanleggen van een nieuw rioolstelsel scheidt de gemeente regenwater van huishoudelijk afvalwater. Zo stimuleren we hergebruik van water en gebruiken we minder. Ook het afkoppelen van regenwaterafvoer wordt gestimuleerd.

Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren moet Goirle een prettig dorp zijn. We spannen ons daarom in om het leefklimaat voor dieren zo goed mogelijk te maken. Dat betekent groen en ruimte voor dieren, veilige uitlaatplekken die voldoen aan de volksgezondheidseisen en die geen overlast bezorgen voor omwonenden.